maanantai 6. huhtikuuta 2020

Sodan muistoja ja selviytymistarinoita



Auschwitzin tatuoija 
Heather Morris

Suosittelen *****

Kuvaus: "Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista. Lale Sokolov on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Työ leirin tatuoijana tarkoittaa, että Lale on muihin vankeihin nähden varsin turvassa. Lale todistaa kauheita tapahtumia - mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa ja käyttää omaa asemaansa auttaakseen muita vankeja. Vuonna 1942 Lale kohtaa tatuointijonossa uuden vangin, Gitan, ja rakastuu saman tien.
Lale vaatii Gitaa pysymään hengissä, jotta he voisivat mennä naimisiin."


Cilkan tarina
Heather Morris

Suosittelen *****
Kuvaus; "Cilka Klein on vasta kuusitoistavuotias, kun hänet viedään Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Siellä Cilkan kauneus kiinnittää komentaja Schwarzhuberin huomion, ja hän joutuu komentajan leikkikaluksi. Cilkan asema on kauhistuttava, mutta sen tuoma valta on ainoa keino pysytellä hengissä.

Kun Auschwitz vihdoin vapautetaan, neuvostojoukot syyttävät Cilkaa yhteistoiminnasta. Hänet passitetaan suoraan Siperiaan, jossa sekä uudet että tutut kauhut vainoavat häntä jälleen: nälkä, kylmä, kuolema, vartijoiden ja vankien johtajien lähentely. Lopulta hän ystävystyy leirin naislääkärin kanssa ja oppii hoitamaan sairaita vankeja kurjimmissa mahdollisissa olosuhteissa. Solmiessaan suhteita uudessa, karussa todellisuudessaan, hän havaitsee että on kaikesta huolimatta onnistunut säilyttämään myös kyvyn rakastaa.

Cilkan tarina perustuu Cilkan kanssa Auschwitzissa asuneiden selviytyjien haastatteluihin ja Siperian leireiltä selviytyneiden kertomuksiin. Cilkan tarina on itsenäinen jatko-osa valtavan suosion saavuttaneelle Auschwitzin tatuoijalle. Se on kunnianosoitus ihmisen sitkeydelle ja kyvylle selviytyä mahdottomissakin olosuhteissa."

Lale Sokolov uskaltautui kertomaan tarinansa vasta vaimonsa Gitan kuoleman jälkeen vuonna 2003, sillä hän pelkäsi että heidät olisi leimattu natsien kätyreiksi. Hän kertoi tarinansa Heather Morrisille, joka Sokolovin luvalla päätti kirjoittaa tarinan romaaniksi. Morris haastatteli Sokolovia lukemattomia kertoja kolmen vuoden ajan. Lale Sokolov kuoli vuonna 2006 Australiassa.


Kaikki se valojota emme näe
Anhony Doerr

Suosittelen *****

Luin kirjan  ja  ihastuin niin, että kuuntelien sen vielä äänikirjana.

Kuvaus: Jännittävä. Koskettava. Ahmittava.

Suuri lukuromaani sodasta, rakkaudesta ja radioaalloista sekä mittaamattoman arvokkaasta jalokivestä, joka määrää kahden erikoisen lapsen kohtalon.

"Saksalainen Werner asuu orpokodissa ja kuuntelee öisin ranskankielisiä radiolähetyksiä. Sokea Marie-Laure elää isänsä, Pariisin luonnontieteellisen museon lukkosepän, kanssa. Sota syttyy. Werner sijoitetaan radiolähetyksiä vakoilevaan SS-yksikköön, ja Marie-Laure pakenee Bretagneen, Saint-Malon kaupunkiin. Mukanaan hänellä on salaperäinen, mahdollisesti kirottu, jalokivi, Vuosi vuodelta Wernerin ja Marie-Lauren polut lähenevät toisiaan. Mitä tapahtuu kun heidän tiensä viimein risteävät?"


Ei kommentteja: